Schriktraining do's & dont's

Schriktraining do's & dont's

Schriktraining kan heel spannend en leuk zijn om te doen met je paard. Het kan vertrouwen in elkaar versterken en de band samen vergroten. Om dit te bereiken is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. In deze blog vertel ik hier graag meer over!

Wat is jouw doel met schriktraining?
Ik hoop dat jouw antwoord niet is: Om mijn paard te laten schrikken. Van schriktraining (of obstakeltraining) kan je namelijk veel leren. Jij kan leren hoe jouw paard reageert, maar ook hoe jijzelf reageert in spannende situaties. Je kan je paard helpen desensibiliseren (minder gevoelig maken voor 'enge' prikkels) of heel specifiek een bepaald obstakel leren kennen waar je bijvoorbeeld op buitenrit tegenaan loopt. Denk bijvoorbeeld aan pionnen op de weg bij wegwerkzaamheden.

Bepaal dus goed jullie doel. Weet jij van jezelf dat je wat zenuwachtiger bent en wil jij jezelf onder controle leren te houden, dan is het niet slim om een obstakel neer te zetten waarvan je weet dat het intense reacties oproept. Begin dan wat kleiner. Hetzelfde geldt wanneer jouw paard wat sensibeler is. 

Schriktraining paard. Hoepel met vlaggetjes bij paardenhoofd

Do's
1. Bouw het obstakelparcours op van niet spannend naar spannender
Je doet er goed aan om de bak zo in te delen dat de spannendere dingen achterin de bak staan. Zo kan je voorzichtig en kalm beginnen. Mocht de spanning sneller oplopen dan je verwachtte, kies je ervoor om de achterkant van de bak te laten zitten. 

2. Gebruik een leadrope
Een leadrope is een langer touw voor aan het halster. Een normaal halstertouw geeft jouw paard te weinig ruimte om weg te springen als de spanning te hoog oploopt. Je kan jouw paard dan niet meer in de hand houden of het zorgt voor gevaarlijke situaties. Neem dus altijd een langer touw om die ruimte aan elkaar te kunnen bieden. 

3. Neem begeleiding
Heb je nog niet eerder schriktraining gedaan met jouw paard, of ben je zelf wat onzeker? Neem begeleiding. Een verkeerde reactie van jou, kan een paard extra zenuwen geven in plaats van dat hij zekerder wordt. Een begeleider kan jou hierin ondersteunen.

4. Heb de beginselen van grondwerk op orde
Oefen eerst in een lege bak met aan het touw lopen. Loopt hij braaf mee, stopt hij wanneer jij stopt. Volgt hij jouw bewegingen? Dat is de basis die een paard moet hebben. Een paard dat door jou heenloopt, is nog niet klaar voor schriktraining. 

5. Gebruik beloningen
Dit zijn meestal beloningen in de vorm van snoepjes. Beloon vooral niet het wegrennen, maar wanneer hij braaf met je meeloopt, ook over/op/onder een obstakel. Helemaal wanneer jouw paard clickertraining gewend is, kan dit een extra motivator zijn om te leren. 

 

Dont's 
1. Trek jouw paard niet over een obstakel heen
Staat jouw paard in de 'ankers', en loopt hij niet mee? Blijf niet aan het halster trekken. Je paard heeft een reden om niet met jou mee te durven lopen. Maak de stapjes kleiner. Onthoud: Het doel is niet om over het obstakel heen te gaan, maar om de spanning te verkleinen. 

2. Wees niet te voorzichtig
Voorzichtig zijn, twijfelen of je iets wel of niet moet doen.. We hebben het allemaal wel eens. Bij twijfel niet doen. Twijfel zorgt namelijk voor incorrecte leiding voor jouw paard. Het kan de angst voor een obstakel of de situatie vergroten.

3. Niet gaan jagen
Het uiteinde van jouw touw is niet bedoeld om jouw paard naar voren te drijven over een obstakel heen. Dit drijven zorgt bij veel dieren eerder voor een vluchtreactie dan een wijze les. 

4. Laat je niet pushen
Doen andere paarden meer obstakels dan het jou lukt? Zijn er stalgenoten die vragen om meer, maar ben je daar eigenlijk niet klaar voor? Niet doen! Jij en jouw paard staan centraal. Vraag vooral niet meer van jezelf dan goed is. 

 

Dan wens ik jullie voor nu vooral heel veel succes en plezier met het trainen van jouw paard! 

Terug naar blog