Leg dit klaar voor jouw dierenoppas

Leg dit klaar voor jouw dierenoppas

Je gaat op vakantie, en krijgt een dierenoppas in huis. Wat is dan handig om achter te laten, zodat jij met een gerust hart op vakantie kunt? Wat en waarom, zie je in onderstaande 8 punten uitgelegd.

Ik ben inmiddels al zeker 4 jaar dierenoppas in huidige vorm. Ik doe tot 2 huisbezoeken bij mensen thuis. Vanuit daar heb ik opgemerkt wat fijn is en wat overbodig om klaar te leggen als ik op bezoek ga. Hopelijk helpt mijn ervaring jou om met een gerust hart op vakantie te kunnen gaan.

1. Sleutels
Voor de hand liggend misschien, maar geef de oppas jouw huissleutel fysiek. Gooi hem dus niet door de brievenbus, of leg hem niet onder de deurmat. Overhandig hem persoonlijk om zeker te zijn dat de sleutel écht in handen komt. Leg thuis op een zichtbare plek de eventuele overige sleutels. Denk aan de sleutel voor de schuur, brievenbus of eventueel om een hek mee af te sluiten.

2. Voldoende producten
Zorg ervoor dat er genoeg producten liggen om jouw afwezige periode mee door te komen. Ga jij voor 2 weken op vakantie? Dan heb je voor 2 weken aan voer, bodembedekker, poepzakjes, kattenbakkorrels etc. nodig. Denk dus vooral aan de dingen die op kunnen gaan.

3. Eventuele snacks
Mag jouw huisdier af en toe wat lekkers? Leg dan wat snacks klaar. Zeg erbij hoeveel je ervan normaal gesproken geeft. Zo kunnen wij er als oppas rekening mee houden.

4. Eventuele medicatie
Sommige dieren zijn chronisch ziek of hebben vlak voor je vakantie net iets kleins opgelopen. Zorg ervoor dat de medicijnen dus altijd voldoende klaarliggen voor jouw afwezige periode. In gevallen van injecties (Zoals bij diabetes), denk dan ook aan voldoende naalden.

5. Schoonmaakmiddelen
Een ongelukje is zo gebeurd. Een haarbal, een plasje op de vloer, of er is iets gemorst. Leg een doekje, eventueel schoonmaakmiddel, een bezem en stofzuiger klaar of vertel waar wij oppassers die kunnen vinden.

6. Telefoonnummers
Er zijn een aantal nummers die handig zijn om te hebben. De dierenarts, een noodnummer en/of een reservenummer. Mocht een dierenarts nodig zijn, dan is het fijn om naar de dierenarts te gaan die bij jullie bekend is. Schrijf dus de naam van de kliniek en het nummer op, zodat wij ze makkelijk kunnen bereiken.

Een noodnummer is van belang voor als jijzelf onbereikbaar blijkt. Soms heb je net geen bereik, of ben je druk met een activiteit bezig, waardoor je niet te bellen bent. Dan is een noodnummer handig. Iemand die met jou mee op vakantie is, een goede buur die mag meebeslissen of bijvoorbeeld een broer, oma of andere kennis?

7. Afspraken
Een blaadje met hoeveel voer, wanneer er iets verschoont moet worden, een container die op een bepaalde dag naar buiten moet… Dat soort afspraken. Een soort naslagwerk met de afspraken die je onderling hebt gemaakt, dingen die niet vergeten moeten worden en eventuele andere dingen die jij nog kwijt wilt. Als het goed is heb je dit zelf al met de huisdierenoppas besproken, maar zwart-op-wit is extra fijn om te hebben.

8. Speelgoed
Sommige dieren vinden het moeilijk als de eigenaar van huis is. Het is allemaal even wat anders, en misschien is er wel minder aandacht. Nu doen wij als dierenoppassers uiteraard ons best om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen, maar dit vervangt natuurlijk nooit jouw aanwezigheid. Speelgoed kan een goede uitkomst bieden voor wanneer de dieren even alleen zijn. Denkspellen zijn voor vrijwel alle dieren geschikt. Van hond tot kat, konijn tot vogel, degoe tot cavia. Ze hebben er allemaal baat bij. Hun aandacht ligt dan even op wat anders, wat de tijd beter kan doden. Net zoiets als wanneer wij mensen even een wandelingetje gaan maken of een spelletje spelen.

 

Er is een groot gebrek aan dierenoppassers. Regel daarom op tijd een oppas met verstand van jouw diersoort. De voorbereidingen lopen dan een stuk gemoedelijker dan wanneer alles last minute geregeld moet worden. Hopelijk kan je nu met een goed gevoel op vakantie, en is jouw huisdier voorzien van alle gemakken. Fijne reis!

Terug naar blog