Leer jouw huisdier spelen!

Leer jouw huisdier spelen!

Spelen is gezond. Dat geldt voor kinderen, maar ook voor onze huisdieren. Eigenlijk zal elk dier dit mogen om een leuk leven te krijgen. Laat mij jou helpen. Ik leg jou graag uit waarom het zo belangrijk is, waar het goed voor is en niet geheel onbelangrijk: Hoe begin je dan?

Waarom spelen?

Alle dieren hebben een vorm van intelligentie. Dat honden en paarden intelligent zijn, is algemeen bekend. Maar ook konijnen, katten, vogels, cavia’s en andere knaagdieren zijn slimmer dan wij denken. Het gebruik maken van het denkvermogen van deze dieren, maakt het leven zinvol. We hebben het dan voornamelijk over spelletjes waarbij moet worden nagedacht. Wist je dat genoeg bewegingsvrijheid ook bijdraagt aan een zinvol leven? Bewegen geeft aan ons mensen een gelukkig gevoel, maar alle andere dieren ook!

  • Fysieke spellen zorgt voor een betere conditie
  • Spelen voorkomt verveling en geeft zin aan het leven
  • Denkspellen en activiteit verbetert het mentale welzijn
  • Samen spelen versterkt de band tussen jou en jouw dier
  • Spelen verminderd (opgebouwde) stress
  • Genoeg uitdaging kan ongewenste gedragingen voorkomen

Voorbeelden van spelen

Je hebt fysieke en mentale uitdaging. Bij fysieke spellen kan je bijvoorbeeld vooral denken aan de bal gooien voor de hond of samen wandelen. Bij mentale spellen denk je eerder aan denkspellen. Dat zijn spelletjes waarbij een dier moet nadenken hoe ze iets bereiken. Hiervoor hebben ze een motivator nodig. Iets wat ze motiveert dus. In de meeste gevallen is dit snoep. Denkspellen voor dieren worden ook wel intelligentiespellen of braingames genoemd. Ze bestaan meestal uit vakjes of schuifjes waar je voer in verstopt. Het dier moet dit dan proberen op te lossen.

Jij kan hierbij helpen! Als baasje kan jij jouw dier uitleggen hoe het voertje tevoorschijn kan komen. Laat een dier bijvoorbeeld meekijken hoe je voer in het spelletje legt, of wijs met jouw vinger aan waar ze moeten zoeken. De ene keer zullen ze het met een pootje, de andere keer met een bek of snavel moeten proberen. Het is zo leuk om te zien hoe snel het kwartje valt bij vele dieren!

konijn-met-snuffelkleed

Wat als je dier het niet gelijk begrijpt?

Het kan voorkomen dat jouw dier het niet begrijpt of gefrustreerd raakt tijdens het spelen. Dan is het spel misschien nog te moeilijk, of is de situatie niet ideaal.

Een bang dier zal minder snel met jou willen spelen of op onderzoek durven te gaan. Ga dan voor een spelletje waarbij jij op afstand kan blijven. Een snuffelkleed is daar een mooi voorbeeld van. Leg hem voor je uit en neem wat afstand. Geef jouw dier vooral de tijd om te durven kijken. Reageer dan niet heel blij, ga niet direct proberen te aaien, maar wacht af.

Is jouw dier druk aan het trekken, bijten of krabben? Gromt hij er een beetje bij of loopt hij snel weg? Dan is het misschien nog wat te moeilijk. Maak het spel makkelijker door bijvoorbeeld een schuifje deels open te laten staan, of een dekseltje nog van een vakje af te houden. Laat brokjes wat zichtbaarder zijn. Wijs met jouw vinger aan waar jouw viervoeter moet wezen. Nog steeds moeilijk? Begin met een kleiner spel of een fysiek uitdagender spel.

Denk aan de leefomgeving

Ik vertelde al eerder dat een situatie soms niet ideaal is. Dit kan te maken hebben met onzekerheid van het dier of van jou als baasje, maar ook de leefomgeving kan een stoorzender zijn.

Stoorzenders in de leefomgeving kan zijn:

  • Te weinig water of voeding
  • Een verblijf met weinig bewegingsruimte
  • Veel stoorzenders, zoals harde geluiden of andere huisdieren
  • Onveilig gevoel door nare gebeurtenissen op die locatie

Een te klein verblijf zie ik nog het meeste voorbij komen. Een dier dat continu in een bench of hok zit is sneller gefrustreerd en heeft een ophoping van energie. Dit geldt ook voor honden die te weinig worden uitgelaten. Ook een gebeurtenis kan de omgeving minder geschikt maken. Heb je bijvoorbeeld een konijn vaak willen oppakken, terwijl hij het eigenlijk niet durfde in zijn verblijf? Dan zal die zich daar minder veilig voelen en minder durven onderzoeken, of denk aan een kat die pas net is verhuisd naar jou toe. Dan is de omgeving soms nog te spannend door de gebeurtenis: Verhuizen. Eventuele schuilmogelijkheden kan helpen de angst te verminderen. 

Harde geluiden, andere dieren in de omgeving of andere dingen die jouw dier kunnen afleiden kan ook een reden zijn waarom jouw dier een spel even links laat liggen.

Frustratie zie ik juist weer eerder bij dieren die te weinig eten krijgen. Denk aan konijnen en cavia’s die eigenlijk altijd willen eten, maar dat niet hebben. Zij zullen sneller bij het voer willen komen en dus sneller frustratie kennen, wanneer het niet in één keer lukt.

Spelen is vooral leuk!

Laat je vooral niet afschrikken! Spelen is heel leuk voor jou en jouw huisdier. Tot nu toe heb ik nog geen één dier gezien dat spelen écht niet leuk vond. Dus het is ook zeker weggelegd voor jullie! Deze aandachtspunten zijn iets wat jij mee kan nemen in jullie spel om het beste in jullie beiden naar boven te halen. Ik wens jullie daarom vooral heel veel plezier!

Hulp nodig met spelen of zoek jij een geschikt spel? Op dierenvriendin.com is er voor ieder wat wils te vinden, of zoek contact op via de contactpagina. Ik help jullie graag vrijblijvend verder.

Groetjes,
Elyse Vermeulen - Harren

 

Terug naar blog