De basisbehoeftes van konijnen

De basisbehoeftes van konijnen

Er is veel veranderd in konijnenland. Vroeger was een kooi, plukje hooi en een speelballetje de norm. Tegenwoordig weten wij wel beter. Ik leer jou graag de basisbehoeften van een konijn. Konijnen zijn ondernemende, vrolijke en gezellige huisdieren die het beste verdienen!

Ten eerste wil ik vertellen dat het supergoed is dat jij je inleest over de verzorging van konijnen. Hier begint het bij! Voordat je aan konijnen begint, is het goed om te weten dat je in al deze basisbehoeftes moet kunnen voorzien. Mocht je al konijnen hebben en denken: Dat kan ik nog wel verbeteren. Dan is dat ook super! Stapje voor stapje kan jij een goed leven voor jouw konijn bieden.

1. Een vriendje
Konijnen zijn écht groepsdieren. Ze hebben een maatje nodig om elkaar warm te houden, zich veilig te voelen en sociale interactie te hebben. Wij mensen kunnen onvoldoende een maatje vervangen. Wij spreken namelijk geen konijnentaal, en konijnen spreken geen mensentaal. Tenminste, ik vermoed niet dat jij jouw konijn uitgebreid gaat likken, toch?


Een konijn kiest zijn eigen vriendje uit. Niet alle konijnen gaan goed samen. Net als dat jij ook beter een klik hebt met jouw vriendin, dan met een buurman om de hoek. In dierenopvangcentra zitten vaak lieve stelletjes die een huis zoeken, of je kan jouw konijn op date laten gaan om een geschikt vriendje uit te zoeken.

2. Ruimte, ruimte en nog eens ruimte
Een konijn heeft heel veel ruimte nodig om blij te kunnen zijn. Ze rennen graag en maken graag Binky's. Binky's zijn gekke konijnensprongen die zij maken van geluk en om energie kwijt te kunnen. Belangrijk dus dat ze hoog en ver mogen rennen. Je hoeft jouw kooi of buitenhok nu niet gelijk weg te gooien. Die kunnen een mooie basis zijn als toilet of schuilplek. Maar een konijn heeft echt behoefte aan permanente losloopruimte. Een ren is een must.

Een gemiddeld groot konijn heeft minimaal 6m² losloopruimte nodig. Denk hier dus goed over na hoe je dit gaat verwezenlijken. Sommigen hebben een aparte kamer voor hun konijnen, of een (halve) tuin tot hun beschikking gesteld.

3. Voeding
Groente, hooi, kruiden, water en brok. Dat is wat jouw konijn nodig heeft. Hooi moet onbeperkt aanwezig zijn. Konijnendarmen moeten namelijk altijd in beweging blijven, en dat doe je met onbeperkt eten aanbieden. Zorg voor hooi dat groen oogt en niet muf ruikt. Groentes zijn heel gezond voor konijnen. Verse vezels noem ik dat ook wel. Het bevat veel vitamines en mineralen, maar konijnen halen er ook vocht uit.

Kruiden komen het meest in de buurt van het natuurlijk dieet van een konijn, en dienen ook zoveel mogelijk aanwezig te zijn. Water moet uiteraard ook onbeperkt worden aangeboden. Brok daarentegen, hoeft veel minder. 20 gram brok per konijn is vaak al voldoende. Afhankelijk van de grootte van het konijn.

4. Speelgoed
Konijnen zijn slimme dieren die graag uitgedaagd worden. Zij kunnen zich anders gaan vervelen en ongewenst gedrag vertonen. Zorg dat zij een plek hebben om te graven (Denk aan in zand, bodembedekking of handdoeken) en knaagmateriaal. Wilgenballen, hyacinth tunnels, of zeegras is erg geschikt. Dit kan helpen voorkomen dat konijnen aan je meubels of aan het hok gaan knagen. Denkspellen zoals de Dog tornado zorgen meer voor de mentale uitdaging en de onderlinge band tussen jou en jouw konijn. Leuk, verrijkend en voorkomt (mentale) verveling!

5. Beschutting
Konijnen zijn prooidieren. Dit betekent dat zij in het wild worden aangevallen door bijvoorbeeld roofvogels van bovenaf. Konijnen hebben mede om die reden graag beschutting boven zich. Ze willen graag kunnen vluchten naar veilige burchten of huisjes. Denk bijvoorbeeld aan een schuilhuis of wilgentunnel om zich onder te verstoppen. Als je op meerdere plekken beschutting voorziet, zal een konijn zich over het algemeen veiliger voelen.

Bedenk dat met bovenstaande 5 punten, je een minimale basis te pakken hebt. Uiteraard heeft een konijn ook goede bodembedekker, en jouw aandacht nodig. Een konijnentoilet en een hooiruif is ook geen overbodige luxe in het verblijf van jouw konijnen.

Terug naar blog